Vindecă-ți sufletul

Cum să cucerești un munte de suferință

Din ce în ce mai mulți oameni ajung în punctul în care viața se oprește într-o grămadă de suferință, furie, pierdere, neputință, lipsuri. Se destramă lumi construite în grabă sau neștiință, preluate din jurul nostru. Și ne întrebăm de ce se întampla asta?

M-am întrebat și eu de mai multe ori în viață, în fața fiecărei grămezi  până când, acestea s-au transformat într-un munte a cărui culme nu o vedeam. Atunci a trebuit să mă opresc, să recunosc faptul că nimic din ceea ce știu nu mă poate duce în varful lui. A trebuit să recunosc că nu am cunoștințele necesare, unelte necesare și nici pregătirea ca să pot cuceri acel munte.

Puteam să renunț. Erau atâția care capitulaseră la poalele muntelui lor, și, cumva, supraviețuiau. Dar blestemau muntele în fiecare zi, nu mai zâmbeau, erau mereu nemulțumiți și aveau necazuri, se războiau mereu cu cei din jur, inclusiv cu Dumnezeu. Nu voiam să aleg asta. Desigur, acel munte mă inspăimânta și pe mine. Nici eu nu înțelegeam de ce apăruse el în viața mea. Simțeam și eu o anume revoltă interioară că ma blochează, mă face să mă simt neputincioasă, mică.

Dar dacă cucerindu-l urma să-mi schimb toată viața în bine? Mereu mă întrebam asta? Daca nu era imposibil de cucerit? De unde aveam să aflu?  

Simplu, asa cum îi vedeam pe cei mulți in jurul meu care nu-și cuceriseră muntele, vedeam și câțiva care o făcusera. Culmea era faptul că, ei erau oricând dispuși să coboare dacă asta doreau. Nu le era frică de asta. Erau dispuși să-și împărtășească experiența, cunoașterea, bucuria.

Am cautat compania acestora. Le-am studiat cărțile, le-am urmat cursurile, și am înțeles că muntele este da fapt în interiorul meu. Încetul cu încetul, am reușit să-mi facă plăcere urcușul. Cu cat îl iubeam mai mult, cu atât el devenea mai accesibil și mai frumos. Urcând pe el, peisajul îmi tăia răsuflarea. Îmi dădeam seama de ignoranța cu care îl respinsesem, neînțelegând rostul său. Îmi dădeam seama ce oportunitate îmi oferise acest munte: să ies din necunoaștere, din neglijența emotională în care mă complăcusem până atunci, din propria miciime.

 

 

Ce bucurie nemaipomenită să cucerești un munte prin iubire! De fapt cucerire nu este un termen tocmai potrivit, mai degrabă cooperare.Simți mândrie, dar nu în modul acela vechi. Nu trebuie să știe nimeni de victoria ta, este de ajuns să o simți. Te-ai cucerit pe tine, ți-ai cucerit pătrățelul în care credeai că ești singur. Dar muntele, ooo, muntele! Din vârf el îți oferă o perspectivă fabuloasă asupra vieții tale, a ceea ce poți deveni.

Nu aș mai schimba cu nimic nici un munte! M-a speriat, m-a îngrozit, l-am detestat. Acum îl iubesc, îl respect, îi multumesc! Asta da schimbare de perspectiva. 

Ce am criptat în această metaforă? Vreau să știi că, indiferent cum arată muntele tău: o boală, o relație în care suferi, cineva drag care a plecat dintre noi, o lipsă de orice fel... există o cale ca toate acestea să se schimbe.

Ce trebuie să faci? Să cauți altundeva față de unde ai căutat până acum. Să crezi cu tarie că te poți antrena pentru muntele tău și că el poate fi cucerit. Găsește antrenorul/ghidul potrivit. O soluție exista intotdeauna.

Te invit pe muntele tău. Te invit să ieși din cutiuța ta și să-ți umpli plămânii cu aerul miunat al muntelui tău. Pare greu. Nici nu vreau să-ți spun că este ușor. Dar vreau să-ți spun că nu vei regreta niciun moment că ai făcut aceasta alegere.

Am ajuns la o concluzie: suferința este la îndemâna oricui, te învață oricine despre ea, pentru fericire însă, trebuie să muncești. Sunt atâtea carți, cursuri, filme, consilieri emoționali care pot să-ți ofere o perspectivă diferită. Și eu am creat una, inspirată din călătoria mea pe munte. Fac consiliere emoțională, țin trainiguri, scriu cărți și nu uit niciodată să mă antrenez.

Îți doresc o călătorie fabuloasă pe culmile muntelui tău. Fie să ne vedem la înălțime.

Câteva feedback-uri de la cei cu care am lucrat ca și consilier emoțional până acum:

„Îmi place că mă intelegi așa cum sunt, nu mă judeci și mă ajuți astfel încât singură să îmi dau seama unde greșesc și ce ar trebui să îmbunătățesc la momentul actual în viata mea astfel încât să fiu împăcată cu mine însămi...și pentru asta îți mulțumesc! Chiar mi-am îmbunătățit viața de când lucrez cu tine și am multă încredere în mine.” Adriana Germania

„Am avut emoții în a cere ajutorul cuiva pentru a-mi rezolva problemele, dar m-ai convins repede cu stilul tău  deschis de a aborda oamenii și problemele lor din viața de zi cu zi..... spun asta deoarece sunt mulți care în momentul cand îți dau un sfat se cred mult superiori sau dau impresia ca ei le știu pe toate. M-ai ajutat să-mi schimb viața și pentru asta vei rămâne pentru mine mereu o persoană dragă. Recomand cu drag.” Alina, Alba Iulia.

„Îmi place să lucrez cu tine pentru că ești o persoană cu care pot discuta orice despre mine, fără să-mi fie rușine și mă ințelegi foarte bine chiar dacă nu reușesc să  mă exprim clar de fiecare dată. De la tine am înțeles și mi-am lămurit concepte și lucruri importante despre viață și oameni..Ceea ce până să te cunosc și să lucrăm împreună nu se întâmplase, chiar dacă citeam foarte mult și vorbeam cu prietenele. Multumesc pentru tot.” Cosmina Alba Iulia.

„Lucrul cu tine m-a ajutat să fac niște schimbări cu mine. Cea mai importantă a fost să nu mai trăiesc în trecut și să nu mai folosesc trecutul ca pe ceva ce mă împiedică să trăiesc prezentul. Îți mulțumesc! Adriana USA

„Tu ma conduci intotdeauna in directia in care eu fac descoperiri despre mine insami. Eu abia acum incep sa cunosc. Ajung la intelegeri noi despre gandirea, comportamentele, atitudinile  mele.” Loredana Deva.

Cum și unde putem lucra?

Eu locuiesc în Alba Iulia și aici ne putem vedea față în față. Daca nu ești din zonă, putem lucra pe Skype sau ne putem auzi la Telefon. Preferabil ar fi pe Skype ca să ne și vedem. Dar asta hotarâm împreună. Prețul unei ședințe de consiliere individuală este de 80 lei/25 euro pentru cei din străinătate pe oră, plata în avans.

Schimbă-ți calitatea vieții! Haide să scoatem cuiul acela care te țintuiește pe loc și-ți blochează viața. Meriți ce este mai bun. Alege ce este mai bun, pentru tine.

Roxana Ilea
Trainer, Consilier dezvoltare personală (emoțional), Antreprenor, Scriitor.

Tel. 0726.723.161
ilea.roxana@gmail.com

Ai întrebări? Folosește formularul de Aici.

 

Adaugă un nou comentariu

Plain text